Valóra vált álmok

Otthonok világa

Otthonok világa

Provence bája a lakásban

Provence-i stílus

2017. január 25. - Krámli Gabi


img_0739.JPG

Mi jut eszedbe Provence-ról? Elsőre 10-ből 9-en vágják rá, hogy levendula. Persze utána jön a hegyek, dombok, folyók, tenger, falvak, ódon városok, nyugalom, francia konyha, bagett, olajbogyó, borok, parfüm, stb. sorolása. Valahogy így gondolsz rá?

img_0677.JPG

Igen, valóban ilyen. Sok hasonló kép villanhat elő az emlékedben, ha jártál már ott, de akkor is, ha csak fejben utaztál oda vagy csak olvastad az utóbbi évek dömping könyveit, melyek ott játszódtak és gondolatban oda röpítettek.

De mi következik ebből a lakberendezésben? A levendula jelenléte? A lila szín? No ezek az eredeti provence-i stílusban nem, vagy csak jelzésértékűen vannak jelen. Van viszont régies hangulat, a régi tárgyak tisztelete, megőrzése. Jellemzi a természetes épületanyagok, burkolatok, bútorok használata, a pasztell színek, a kopottas bútorok, a kényelem jelenléte. Szeretik a napfényt, a sok növényt, a buja kertet, a fűszernövényeket. Romantikus, idilli, bájos.

A francia stílusú lakberendezés legfontosabb jellemzője a finom elegancia. Jellemző módon a sajátos színösszeállítású környezetbe néhány feltűnő bútordarabot helyezhetünk, melyek még akkor is drágának mutatkoznak, ha egyébként fillérekbe kerülnek. A francia stílus nagy belmagasságú városi házakba illik leginkább, ahol a helyiségeket átjárja a természetes fény, ugyanis itt érvényesül igazán a nemes, finom színskála.
A francia stílus megengedi, sőt, egyenesen megköveteli a már kipróbált és jól bevált bútorokat és kiegészítőket. Nem szégyen a használt és újrakárpitozott kanapé vagy a nagymama fotelje, a régies asztalok, az antik hatású szekrények. A színek és a formák adják a stílus lényegét.

A provence stílus jellemzően természetes anyagokat használ, mely a falaknál is megmutatkozik. Sok esetben legalább egy fő fal természetes kő vagy tégla, s legfeljebb a többi festett. A fal színek a pasztel földszínek, a pasztel szürkés, zöldes árnyalatok, a törtfehér közül kerülnek ki. A padló a házakban sokszor szintén kővel, téglával burkolt, de a lakásokban padló, annak is világos árnyalata jellemző. A mennyezeten az eredeti színű vagy fehérre festett fa gerendázat sok helyen látható. 

img_0738.JPG

A konyha az egyik legfontosabb, központi hely egy provence-i otthonban. Mindenképpen nagy alapterületű, lehetőleg a kerttel is kapcsolatban levő helyiségben van a nagy tűzhellyel, a konyhabútortól sokszor eltérő színű konyhaszigettel, felette a nyitott eszköztartó a lelógó réz edényekkel és eszközökkel. A nyitott polcokon konyhai eszközök és tányérok sorakoznak.

img_0756.JPG

 

 Az étkező és a nappali sokszor egy helyiségben van. Fa asztalok vagy ottoman, kényelmes, kecses kárpitozott székek és fotelek, kanapék finom pasztell színű szövettel vagy durvább vászonnal bevonva. Helyenként a csíkos és a virágmintás kárpit is látható, de gyakoribb az egyszínű. A minta, a szín inkább a sok párnán fordul elő. Fontos a virág, a régies dísztárgyak, például a hatalmas gyertyatartók  hangsúlyos helyen való elhelyezése. A nappali ülőbútor mindig a kandalló előtt található, mely szinte nélkülözhetetlen eleme a helynek.

img_0742.JPG

A fürdő az eddigi helyiségekkel azonosan a természetességet, a régies jelleget őrzi. Gyakori a lábas kád, a régi szekrénybe beépített mosdó, a nagyobb fürdőkben  a jellegzetes Provence-i szekrény, a fehér kovácsoltvas vagy fa állvány, a finoman díszített  porcelán mosdó eszközök. 

 

img_0759.JPG

 A hálószobát a hangsúlyos ágyvég teszi jellegzetesen Provence-ivá. Lehet ez egy spaletta, régi autókból összeállított, nádbetétes, faragással  díszített, de lehet leheletvékony, falra vagy mennyezetre szerelt keretről  leomló vászonfüggöny. Persze a háló lehet mindezeket nélkülöző egyszerű, szinte puritán berendezésű is. A ruhásszekrenyek tetejűknél sokszor íves, míves, kecses, díszes megoldással zárulnak.

img_0745.JPG

A világítótestek fából vagy festett kovácsoltvasból készülnek. A többkarú csillárok lehetnek gyertyát idéző égőkkel, vászon búrrákkal szereltek, de a modernebb nappalikban a díszesebb függőkkel díszített csillárok is jól mutatnak.

 

 

img_0761.JPG

 

 Nagyon szeretem ezt a bájos, romantikus, de egyszerűséget is tükröző stílust. Örömmel készítettem ebben a stílusban vizsgamunkámat, melyet majd egy következő alkalommal osztok meg Veletek. Jönnnek majd videók is e szép stílusról, hogy minél több megoldásban gyönyörködhessünk.

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el a Like-ot nyomni a cikk elején. Kövesd a blogot és a Facebook oldalt, hogy gyorsan értesülj az új bejegyzésekről. Facebook oldalamra a jobb felső dobozból juthatsz el.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr412149303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása