Valóra vált álmok

Otthonok világa

Otthonok világa

Provence itthon

2017. október 17. - Krámli Gabi

A lakberendezési tanfolyamot két pénzügyi munkahely között végeztem el nagy-nagy lelkesedéssel és odaadással. Régóta vonzott ez a szakma, s egy megvalósítatlan álom volt ezzel foglalkozni. Idáig. :)

A vizsgamunkám egy loft jellegű lakás átalakítása volt. A tulajdonos és lánya Provence imádók és az ottani életérzésre vágytak otthonukban is.  Fontos volt a háziasszony otthoni munkavégzéséhez (amúgy lakberendezés) szükséges feltételek  megteremtése, a kislány számára a festési hobbijához hely biztosítása és közös kedvencük, a cica jóléte is. 

Hogy milyen hangulatú lakást terveztem? Hát valami ilyet... de pontosan megmutatom a következőkben kézi rajzaimmal. A számítógépes látványtervekkel is jelentkezem hamarosan.montazs_masolata.png

A 124 m2-es, 3,25 m belmagasságú lakás loft jellegét és két hatalmas ablakát igyekeztem a lehető legjobban kihasználni. A téglafalak, a fagerendák, a szürke vas radiátorok is ezt segítik. A tervezett funkcionalitásokhoz igazított tér nem követelt túl sok falmozgatást. Az egyes funkciók jó elkülönítésére, egyúttal jól áttekinthető, nagy terek kialakítására törekedtem. A lakás szinte teljesen körbejárható lett. Így jött létre az előszoba és a konyha kapcsolódása, melyből az étkezőbe jutunk, ami a nappalihoz is csatlakozik. A kislány szobája valamint a háziasszony hálószobája és kapcsolódó dolgozószobája teljesen szeparálható. De nézzük is az alaprajzot:

img_0532_szerkesztve.JPG

 

A Provence-i kert. Ezt a címet adhatnánk az előszobának, mely hatalmas loft ablaka előtt egy kerti padot vesznek körbe a növények, s szembe találjuk magunkat egy zöld fallal is tele-tele növényekkel. A buja növényzuhatag folytatódik a folyosón is, ahol a locsolást egy falikút is segíti. Az előszobai tükröt egy zsalus tolóajtó fedi, hiszen mit keres egy tükör egy kertben. :)

img_0533_szerkesztve_masolata.JPG

img_0534_szerkesztve.JPG

Az előszobához közvetlenül kapcsolódik és a hatalmas loft ablakból rengeteg fényt kap a hagyományos provence-i konyha. A konyhasziget egyúttal a gyors étkezésekhez is helyet ad. Mögötte a régi "pajtaajtó" kamrát rejt. A konyhához szervesen kacsolódik a nagy faasztallal berendezett étkező, ami  a baráti vacsoraeseték mellett a közös társasjátékozás színtere is.

img_0537_szerkesztve.JPG

img_0538_szerkesztve.JPG

 A nappali dísze a provence-i alkotótáborban született művészi faliszőnyeg, Rene Perrot műve. De nemcsak ez az egyetlen mű, ami említést érdemel. A kényelmes kanapé és fotelek mellett hívogatóan ring az ablak előtt a neves dán formatervező, Nanna Ditzel tojás függőszéke. 

img_0551_szerkesztve.JPG img_1163_1_masolata.JPG

 A kislány szobájában két bicikli falmatrica s rajta a falon lógó kosarak idézik a nyári bicajozások emlékét. A hobbihoz elmaradhatatlan kellékek az ajtó melletti beugróban görgős állványon kaptak helyet, s a festőállványnak is állandó helye van, hiszen innen kerülnek a művek a folyosón lévő galériába.

img_0540_szerkesztve.JPG

img_0541_szerkesztve.JPG

img_0543_szerkesztve.JPG

A fürdő és a mosdó kavicsmozaik burkolata a provence-i tengerpartot idézi.

img_1217_2_2.jpg

img_0545_szerkesztve_masolata.JPG

 A háziasszony rezidenciáján a hálót és a dolgozót igazi provence-i zsalugáteres ajtók választják el megteremtve így a szükséges intimitás és a tágassá tétel lehetőségét is.

 img_0556.JPG

A hálószoba provence-i jellegét nemcsak a robosztus jellegzetes szekrények (armoire) hangsúlyozzák, hanem a baldachinos ágy és a lábas kád is.

img_0546_szerkesztve.JPG

img_0547_szerkesztve.JPG

A dolgozónak egy nagy többfunkciós dobogót terveztem. A dobogó alatt kihúzható tárolók segítik a háziasszony munkájához szükséges anyagminták elrejtését. A tároló első része a dobogó előtti pihenőként használható, melyen a nagy loft ablakon bejövő fényben lehet olvasgatni, akár ügyféllel is tárgyalni, hiszen a hálószoba teljesen lezárható a csuklós zsalus ajtókkal.

img_0548_szerkesztve.JPG

img_0549_szerkesztve.JPG

Imádtam ezt a munkát, s persze a provence-i stílust. Hamarosan jelentkezem a lakás számítógépes látványterveivel is. Addig is ne fogd vissza a véleményed, bátran írd le. És persze ne feledd követni az oldalt és megosztani barátaiddal is. :) Megrendeléssel is keress bátran, hiszen tudod, már lakberendezőként dolgozom. :)))

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonokvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr9212955201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása